Voedingshuis
"Natuurlijke verbetering in voeding"

Kennis en bewustwording over voeding en gezondheid

2020-06-06

Gezond de kerstdagen door

quark-3015579_1920.jpg

Door Jara 12-12-2018

Sinterklaas is weer onderweg naar Spanje. Dat betekent dat de kerstboom weer gezet wordt en dat de kerstkransjes weer officieel in huis gehaald mogen worden. Voor je het weet zitten die pondjes er aan. En lekker buiten sporten nodigt ook niet echt uit met deze koude donkere dagen. Gelukkig heb ik 5 tips voor je, zodat we ons niet al te schuldig hoeven te voelen als we met kerst aan een vol gedekte tafel schuiven.

Tip 1:

Begin niet nu al.

Van die paar kerstkransjes op Eerste Kerstdag word je echt niet meteen 3 kilo zwaarder. Maar begin je hier nu al dagelijks mee, op je werk een stuk kerstbrood, thuis 4 kerstkransjes bij de koffie, dan gaat het snel. Probeer je te beperken tot de feestdagen.

Tip 2:

Vermijd sausjes en slechte vetten.

En daarmee bedoel ik die roomsaus bij het varkenshaasje, dat stukje brie op het witte stokbroodje en die dikke laag margarine op het kerstbrood. Gezond kan ook heel lekker én feestelijk zijn! Geen inspiratie? Op de Facebookpagina van het Voedingshuis staan tips. Je kunt in plaats van toastjes ook gesneden stukjes fruit en groentes, zoals paprika en komkommer, met een dip (bijvoorbeeld hummus) op tafel zetten. Dit ziet er heel gezellig uit en scheelt aanzienlijk in calorieën.

Tip 3:

Laat producten gemaakt van witmeel links liggen.

Toastjes, wit stokbrood, koekjes, taart… Het ziet er allemaal zo mooi en verleidelijk uit met de feestdagen. Probeer toch deze producten gemaakt van witmeel zo veel mogelijk links te laten liggen. Deze producten kunnen je vermoeid maken, ze kunnen je een opgeblazen gevoel geven en je lichaam krijgt niet de juiste voedingsstoffen die het juist in de koude winterdagen zo hard nodig heeft. Op mijn website en op de facebookpagina staan verschillende recepten die je eens uit kunt proberen.

Tip 4:

Eet producten die voeden en niet vullen.

Heb je plannen om met de familie te gaan gourmetten? Zorg dan dat er lekkere voedzame producten op tafel staan. Mager vlees, zoals kip en een stukje rundvlees, in plaats van hamburgers. Een hippere variant van gourmetten is de pizza oven. Er zijn kant en klare bodems verkrijgbaar van witmeel, maar een betere optie is een bodem van bloemkool of zelfs boerenkool. Ook deze zijn tegenwoordig in veel supermarkten verkrijgbaar of maak zelf een lekkere gezonde groente bodem. Zo krijg je tijdens het eten lekker veel vitamines binnen en heb je na de kerstdagen niet het gevoel dat je vol gegeten bent met slechte suikers en verkeerde vetten.

Tip 5:

Beweeg!

Begin nu al vast met extra beweging! Pak de fiets in plaats van de auto of wandel ’s avonds na het eten een rondje buiten. Geen zin om naar de sportschool te gaan? Probeer jezelf er toch toe te zetten. Je lichaam maakt allerlei gelukshormonen aan en dat zal iedereen zien als jij aan de gedekte kersttafel zit te stralen! Als je lekker gesport hebt, neemt ook je zin naar dat pak kerstkransjes af, want jij weet hoe hard je net je best hebt gedaan op die spinningfiets!

Jara - 16:21 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

To reduce automated spam, this function is protected with a captcha.

This requires content from the third-party provider Google to be loaded and cookies to be stored. 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn