Voedingshuis
"Natuurlijke verbetering in voeding"

Kennis en bewustwording over voeding en gezondheid

2019-01-28

Vitamine C

mango-3684156_1920.jpg
Vitamine C, ofwel ascorbinezuur, is een belangrijke (in wateroplosbare) voedingsstof. Ons lichaam heeft voortdurend behoefte aan relatief grote hoeveelheden ascorbinezuur. Omdat onze voeding vaak weinig vitamine C bevat, komen tekorten veel voor. Vitamine C kan niet in ons lichaam worden opgeslagen en moet dus voortdurend op peil worden gehouden.

Vitamine C is een krachtig en veelzijdig wapen die je bescherming bied tegen schadelijke invloeden van buitenaf en met veel succes gebruikt kan worden ter bestrijding van griepinfecties, vermindert de kans op verkoudheden en kan als ze toch optreden de duur ervan aanzienlijk verkorten. Wist je dat vitamine C in staat is virussen te bestrijden?

Verder is vitamine C onder andere nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en biedt bescherming tegen infecties en hart- en bloedvaten. Het voorkomt vroegtijdige veroudering, het bevordert de bot- en tandvorming, versnelt de genezing van wonden en vermindert het optreden van allergische reacties.

Symptomen die op een vitamine c tekort kunnen wijzen zijn onder meer: kortademigheid, snelle vermoeidheid, bloedend tandvlees, los zittende tanden, slechte spijsvertering, slechte weerstand tegen infectieziekten en langzame genezing van wonden. Bij een langdurig ernstig tekort aan vitamine C ontstaat uiteindelijk scheurbuik, een in de westerse wereld zeer zeldzame ziekte.

Extra behoefte aan vitamine C neemt toe bij het gebruik van alcohol en drugs, roken, langdurige stress, tijdens ziekte en bij herstelprocessen, vrouwen tijdens de menstruatie.
Om in de vitamine C behoefte te voorzien is daarom een goede basisvoeding met veel verse groenten, vers fruit, en vooral rauwkost belangrijk. Goede natuurlijke vitamine C bronnen zijn; citrusvruchten, kiwi’s, mango’s, zwarte bessen, kersen, aardbeien, alfalfa, broccoli, tomaten, boerenkool, paprika, peterselie, spinazie, spruitjes, aardappelen, spitskool en peulen.

Tip: Veel vitamine C in je voeding gaat verloren door het feit dat deze zeer instabiel is en snel wordt aangetast door verhitting. Daarom is het zo belangrijk om rauwkost een belangrijke plaats in je maaltijd te geven. Kook je groente in weinig water en niet te lang voor een optimaal vitamine behoud.

Je basisvoeding kan ter ondersteuning worden aangevuld met extra vitamine C supplementen verdeeld over de dag.

Kortom vitamine C is zeer geschikt om ook op de lange termijn een uitstekende gezondheid bevorderen.

Jara - 13:02 @ Voedingshuis | 1 opmerking

  1. Adam Van Hoof

    2020-11-18

    Boeiend artikel en zeer leuk om te lezen.
    Vroeger leed ik ook aan kortademigheid en was ik heel snel vermoeid. Mijn dokter raadde mij aan om vitamine C supplementen te slikken omdat ik te weinig vitamine c op een natuurlijke manier opnam. Vroeger kocht ik mijn supplementen bij Kruidvat, maar door de coronacrisis zijn deze vaak uitverkocht. Nu ben ik dus op zoek naar een andere leverancier. Bij mijn zoektocht op het internet kwam ik vaak Flinndal (https://www.flinndal.nl/weerstand/vitamine-c) tegen. Hebben jullie ervaring met dit bedrijf en/of product? Graag had ik jullie mening gehoord.

    Adam

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

To reduce automated spam, this function is protected with a captcha.

This requires content from the third-party provider Google to be loaded and cookies to be stored. 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn